Mensen worden uitgelachen als ze vragen of er in Irak eigenlijk wel kleurentelevisie is, maar Afrika noemen in een rijtje met andere ‘landen’ vinden maar weinig vreemd. Dat de mobiele telefoon uiterst populair is in Afrika zorgt bij velen voor een licht open mond van verbazing. Want… kunnen ze bellen in een Derdewereldland? Grappig hè, Afrika een Derdewereldland noemen. Is aan veel kanten heel erg verkeerd.
Hongerbuikjes en universiteiten
Afrika is ontzettend krachtig. In veel landen is er oorlog, klopt, in veel landen is er honger en armoede, klopt ook, maar er is meer dan de kleine Afrikaanse baby met een hongerbuik en vliegen rond de ogen. Er zijn ook landen met universiteiten, er zijn steden met wolkenkrabbers, ze spreken er Engels en Frans omdat wij al eerder op bezoek zijn geweest. Maar naast een continent vol landen die ooit gekolonialiseerd waren, is Afrika ook een werelddeel dat zich nog niet volledig heeft kunnen ontwikkelen.
De kracht van Afrika
Steeds vaker maak ik me boos om het ‘zielige’ beeld dat men nog steeds heeft van Afrika. Giro 555 en andere tranentrekkende organisaties dragen daar natuurlijk aan bij. Inspelen op emotie levert nog altijd de meeste financiële steun op. Er mag wel eens gekeken worden naar wat er allemaal wel goed is en hoe waardevol de cultuur in Afrikaanse landen is. Kijk naar de kracht van Afrika en bedenk dat jouw hulp soms niet nodig is, in plaats van wanhopig assistentie te bieden aan iets dat aardig op eigen benen staat. Afrika kan meer dan alleen maar arm zijn.
Chimamanda Adichie, uit Nigeria, legt dit allemaal haarfijn uit op een manier waarop ik dat nooit zou kunnen. Kijk er dus even naar. Twintig minuten heldere taal over Afrika, het Westen en de risico’s van een eenzijdig perspectief. Dan leer je de wereld weer een stukje beter te begrijpen.