Zoals biologische producten een run deden op de supermarktschappen, zo neemt duurzaamheid het bedrijfsleven en de maatschappij over. Duurzaam ondernemen, duurzaam eten, duurzaam plassen. We willen het allemaal, om de wereld te verbeteren.
En dat, lieve kijkbuiskinderen, kan niet. Duurzaamheid bestaat namelijk niet. Duurzaamheid is niet één oplossing voor alle problemen. Je praat feitelijk over niet meer nemen dan je teruggeeft. Maar waar een vegetariër dieren een hoop leed bespaart, zadelt hij het milieu op met een afvalstroom die we niet meer in de bio-industrie kwijt kunnen. De huisvrouw die tomaten van de boerderij in het volgende dorp koopt, staat er niet bij stil dat ze meer energie zou besparen door de tomaten te kopen die uit Spanje gehaald zijn. Logisch ook, want niemand heeft haar dat verteld. Kweken in een kas kost meer energie dan een vrachtwagen van Madrid naar Amsterdam rijden. Lokale producten zijn duurzaam, hoor je overal. Niet altijd dus.
Duurzaamheid is niet makkelijk, sterker nog, het is verdomd moeilijk. Je moet geen duurzaamheid na willen streven: je moet ZELF duurzaam willen leven. Een duurzame wereld bereik je door in te zetten op wat jij belangrijk vindt, waar jouw prioriteiten liggen. Dan kom je langzaam samen verder. Er is geen ‘weg naar duurzaamheid’, maar iedere bijdrage die je zelf levert is een stap in de goede richting.
Daar ligt meteen het grootste probleem. Omdat er zoveel verschillende elementen en partijen betrokken zijn bij het zogeheten ‘duurzaam leven’, is er ontzettend veel informatie te verwerken. Milieu, dierenwelzijn, gezondheid, energie; alles heeft zijn eigen duurzame strategie nodig. Wie heeft daar nu nog tijd voor? Het is veel gemakkelijker om alles onder één noemer te gooien en dat op de markt te brengen. Want veel meer dan dat is duurzaamheid niet: een marketing term. Het wordt een mode-item en zoals bij veel mode-items, willen mensen er niet teveel moeite voor doen en er zeker niet teveel over nadenken. Gemak overheerst. Mensen willen best biologisch eten, maar dan wel als het gewoon in de schappen van de supermarkt ligt. Iedereen wil best duurzaam zijn, maar daar willen we liever niets in ons dagelijkse ritme voor veranderen.
Door de groeiende gemakzucht, snelheid en het excuus dat we het overal ‘te druk’ voor hebben, gecombineerd met het verkeerde beeld dat bij duurzaamheid gecreëerd wordt, blijven we falen. En falen stimuleert niemand om door te zetten. Als we blijven geloven in duurzaamheid zoals dat nu gepresenteerd wordt, zullen we nooit ons doel bereiken omdat we streven naar een illusie. Wat mij betreft mag duurzaamheid eruit, uit de Van Dale, uit de bedrijfsvisies, uit de overheidsplannen – weg ermee. Laten we eens gaan praten over wat we willen verbeteren en hoe we onze levens duurzaam kunnen inrichten. Wordt vegetariër als je begaan bent met dierenleed, eet biologisch als je gezond wilt blijven. Laat ieder zijn of haar eigen weg kiezen en zorg je dat persoonlijk successen boekt in je eigen duurzame, bewuste leven. Immers, een betere wereld begint bij jezelf.
Reindert-Jan
mei 29, 2011 -
Goed stuk Hannah!
Mathijs
mei 29, 2011 -
Innovatie komt voort uit onze drift om alles gemakkelijker, sneller en goedkoper te maken… We gaan er vaak aan voorbij dat dit niet de succesfactoren voor duurzaam geluk zijn, maar een vicieuze cirkel
Heleen
mei 30, 2011 -
De research afdeling van Fairfood denkt daar anders over: http://www.fairfood.org/facts/ ;-). Maar inderdaad, duurzaamheid is een vaag begrip en omvat niet 1 ding. Er bestaat ook niet zoiets als 100% duurzaam. Voor de consument is het erg moeilijk en misschien zelfs wel onmogelijk om daar een verantwoorde keuze in te maken. Maar door iedereen zijn eigen weg te laten kiezen komen we er niet en zijn binnen no time de grondstoffen op. Daarom moet het bedrijfsleven echte stappen maken richting duurzaamheid en niet alleen als marketinginstrument. De definitie van duur·zaam: bn, bw; -zamer, -st 1 lang durend 2 weinig aan slijtage of bederf onderhevig. (het woord durrzaamheid kon ik trouwens niet vinden in de gratis online versie van de van dale, misschien is het dus al geschrapt ;-)) Als we nog een tijdje willen eten en als bedrijven in de voedingsmiddelen industrie nog langer winst willen maken dan moet er wat gebeuren. Sommige bedrijven zoals Unilever snappen al (or zeggen te snappen) dat het noodzakelijk is om duurzamer te ondernemen. Niet alleen omdat de consument dat wil maar ook omdat er anders binnen 50 jaar niet meer genoeg grondstoffen zijn en er dus geen winst meer gemaakt kan worden. Topman Paul Polman Unilever: ,,De consument vraagt het, de overvloed aan natuurlijke grondstoffen verdwijnt en de wereldbevolking groeit sterk. Op dit moment verbruiken we al drie keer de aarde. De noodzaak is er dus om duurzamer te werk te gaan willen we de steeds verder groeiende bevolking kunnen voeden.” http://www.telegraaf.nl/dft/bedrijven/unilever_c/9477739/__Duurzaamheid_van_levensbelang_voor_Unilever__.html?cid=short
En inderdaad zoals Mathijs zegt moeten we niet alles makkelijker, sneller en goedkoper willen want daar hebben we gewoon niet genoeg grondstoffen voor. Misschien moet eten maar een stuk durder worden en moeten we gaan betalen wat het daadwerkelijk kost. Vroeger aten we ook niet elke dag (zoveel) vlees, niet omdat we dat zielig vonden voor de dieren maar omdat dat gewoon te duur was.
Louwrens
jun 7, 2011 -
Ik vind het een goede poging om een bijdrage te leveren aan de discussie over een belangrijk onderwerp. Tegelijkertijd vind ik het beetje een warrig stuk. Ik snap niet goed hoe je in een en dezelfde zin kunt zeggen dat duurzaamheid niet nastrevenswaardig is maar dat je wel duurzaam moet leven(“Duurzaamheid is niet makkelijk, sterker nog, het is verdomd moeilijk. Je moet geen duurzaamheid na willen streven: je moet ZELF duurzaam willen leven” en een eindje verder: “Wat mij betreft mag duurzaamheid eruit, uit de Van Dale, uit de bedrijfsvisies, uit de overheidsplannen – weg ermee. Laten we eens gaan praten over wat we willen verbeteren en hoe we onze levens duurzaam kunnen inrichten”).
Je kunt alleen maar duurzaam leven als je een beeld hebt van wat dat inhoudt, als je dus een beeld hebt van wat “duurzaamheid” is.
Natuurlijk wordt duurzaamheid als begrip misbruikt. Dat is echter geen reden om niet te proberen daar een bruikbare inhoud aan te geven.
En waarschijnlijk is het niet het meest effectief als iedereen een soort individuele kruistocht tegen de bio-industrie en de intensieve landbouw voert. Van de andere kant zou het niet de eerste omwenteling zijn die door (een reeks van) individuele acties tot stand wordt gebracht.
Maar, zoals gezegd, een goede pogong om de dicussie te starten of gaande te houden.
Keep the mojo working
Louwrens
jun 7, 2011 -
Aanvulling:
Duurzaam(heid) is niet anders dan de (verzameling van) eigenschappen die ervoor zorgen dat datgene waar het begrip betrekking op heeft niet van snel voorbijgaande aard is. Dat het beklijft, duurt……………..
In tegenstelling tot de wijze waarop veel producten/diensten/kennis geproduceerd en geëxploiteerd worden is de duurzame variant erop gericht zo min mogelijk schade aan te richten, zoveel mogelijk van de gebruikte ingrediënten opnieuw te kunnen gebruiken en de verwerking van datgene dat niet direct her te gebruiken is ook zoveel mogelijk te laten voldoen aan dezelfde eisen.
Volgens de van Ganzenwinkelgroep bestaat afval niet. Dat lijkt me, naast een pakkende slogan, een gezond uitgangspunt.
En zoals door velen al gezegd: we zullen ons erop moeten instellen dat we een paar stapjes terug moeten in onze verwachtingen, lees: eisen, betreffende onze welvaart. Persoonlijk ben ik van mening dat we moeiteloos een halve marathon terug kunnen voordat we daadwerkelijk inleveren op onze materiële welvaart. En wie weet krijgen op de weg terug (nog) meer immaterieel welzijn en komen we nog hoger op de lijst van gelukkige volkeren.
NN
jun 17, 2011 -
“En waarschijnlijk is het niet het meest effectief als iedereen een soort individuele kruistocht tegen de bio-industrie en de intensieve landbouw voert.”
Maar dat is het hele punt van zgn. ‘duurzaamheid’: het is geen kruistoch tegen iets, het is een kruistoch tegen alles. ‘Duurzaam’ is niet één ding, je moet een keuze maken waarin je duurzaam wilt zijn. Wil je goed zijn voor het milieu, of opkomen voor mensenrechten. Gaat het om energiebesparing, of een goed leven van dat wat je eet.
Alhoewel ik het ermee eens ben dat het een beetje een warrig stukje is, op sommige punten, is het ook lastig om er een goed stuk over te schrijven, omdat het zo’n warrig thema is.
Hannah Ellens | Het modeverschijnsel ‘groene voeten’
jul 17, 2014 -
[…] bestaat niet Eerder schreef ik over duurzaamheid en vervolgens schreef ik daar, naar aanleiding van de vele reacties, nog een keer over. Mijn punt […]
Ferry Wissink
jan 10, 2015 -
“Laten we eens gaan praten over wat we willen verbeteren en hoe we onze levens duurzaam kunnen inrichten.”
Hoe wil je dat doen als je dat woord uit de DvD wil schrappen? Wees dan ook consequent.