Column voor Nadelunch.com
Op een strandstoel aan het IJ met een dekentje over je benen genieten van een mooie, grappige, ontroerende, indrukwekkende, of meeslepende film op een scherm zo groot als vier op elkaar gestapelde zeecontainers met een sterrenhemel boven je hoofd. Beter dan dat wordt het niet.
Die zie je niet in Nederland
Mocht je denken dat het te koud wordt voor festivals in de openlucht: think again. Een van de meest avontuurlijke en diverse filmfestivals is deze week gaande in Amsterdam. Pluk de Nacht bestaat al tien jaar en start de film pas als het buiten donker is. Begonnen als klein initiatief om de nachtfilm in een kleine bioscoop te behouden, verwelkomen ze nu tien dagen lang tot 2000 bezoekers per avond op het Stenen Hoofd. De New York Times schreef over het festival en de Engelse ondertiteling van films zorgt ervoor dat expats in de rij staan of wankelend het terrein op fietsen. Films die je in geen enkele Nederlandse bioscoop ziet draaien, staan bij Pluk op het programma.
Film als kunst
Pluk de Nacht vindt plaats op het Stenen Hoofd, vlak bij Amsterdam Centraal. Een braakliggend terrein verandert de laatste week van augustus in een klein festivalterrein, met een bar, nog een bar, een bar in een klein autootje, een feesttent, tribunes en natuurlijk een eettent met verse lekkernijen. Via de kleurige entreepoort waar lampenkappen een huiselijk gevoel weergeven stap je binnen in de wereld waar film als kunst getoond wordt en iedereen welkom is. Van yupperige filmliefhebbers met dikke, zwarte brilmonturen tot de student op All Stars en van de lokale buurtbewoner met gekleurd haar tot de bekendere mensen in de wereld – stond Scarlet Johansson woensdag niet in de rij? Pluk zoekt geen niche in de enorme filmindustrie, maar draait gewoon de allerbeste films. Dat resulteert in een sterk afwisselende programmering met onder andere animatiefilms, documentaires en speelfilms die verloren zijn gegaan doordat ze niet pasten in de marketinglust van Hollywood.
Festivalcultuur
Volgens een van de oprichters is Pluk de Nacht het best te beschrijven als een verzameling van mensen die het leuk vinden om voor nop iets neer te zetten waar mensen heen kunnen komen om zich te laten verrassen. Dat ‘voor nop’ moet met de huidige subsidieregelingen met een korreltje zout genomen worden om het bestaansrecht te blijven garanderen, want strandstoelen kun je krijgen tegen een vrijwillige bijdrage en dekentjes huur je voor een paar euro, maar de entree is gratis en je mag zonder problemen je eigen eten en drinken meenemen. Het gekke is dat Nederland helemaal geen bioscoopcultuur heeft; we gaan het minst naar de film van alle Europese landen. Onze festivalcultuur daarentegen is levend, bruisend en blijvend. Sommigen noemen de opkomende festivals in Nederland een wildgroei, anderen zien het als hoopvol.
Gratis poncho’s
Bezoekers van Pluk scharen zich onder de hoopvolle groep. Het enthousiasme van de festivalgangers is voelbaar op het hele terrein. Eén stelletje was zelfs zo weg van de strandstoelen dat ze wilden kijken of ze er niet twee konden kopen voor thuis. Ondanks dat de regen er op enkele dagen uit de hemel stortte, het gras een moerasachtige modderboel werd en de bierglazen gevuld werden met regenwater, bleven honderden mensen zitten op hun strandstoel in de openlucht, voor het scherm, onder de sterrenhemel, om te genieten van een staaltje onbekende filmische kunst. Vrijwilligers deelden poncho’s uit, de feesttent werd even een bioscooptent en de paraplu’s werden uitgeklapt. Als de film rond elf uur is afgelopen zet het feestje zich voort op de dansvloer in de tent. Weer of geen weer: liefhebbers van films, festival, cultuur, pasjes maken, lekker eten en mooie locaties zorgen dat ze Pluk hebben meegemaakt. Carpe Noctem.
Pluk de Nacht is een openluchtfilmfestival op het Stenen Hoofd in Amsterdam en duurt nog tot en met 1 september 2012. Meer informatie over het festival en het programma: http://www.plukdenacht.nl.