Ik zal niet snel zeggen dat alle mensen met iphones materialistisch zijn. Maar ze maken me wel bewust van het feit dat ontwikkelingen op technisch gebied elkaar zo snel opvolgen dat er amper nog van genoten kan worden.

Het is net alsof alle nieuwe snufjes per stuk op de markt gebracht worden. Er is een hele nieuwe generatie iphone omdat er nu ontdekt is dat er ook video’s op afgespeeld kunnen worden. Hadden ze daar twee maanden mee gewacht, dan had iedereen meteen die complete iphone kunnen kopen. Windows Vista staat nog in de kinderschoenen en Windows 7 zit al standaard op alle nieuwe notebooks en pc’s – want er kon eigenlijk toch wel wat beter.

Niks nieuws, deze verkoopstrategie, maar de snelheid waarmee het gebeurt begint de spuigaten uit te lopen. Dat wat nieuw is, beter is, moet ook meteen beschikbaar zijn. Het lijkt niemand meer uit te maken of het ook handig is. Of dat je hierdoor iedere maand een nieuwe telefoon moet kopen. Het moet snel en makkelijk. Compleet hoeft niet meer.

Om moe van te worden als je het mij vraagt. Dat hele gadgetmatig denken maakt bijna dat er geen producten meer op de markt zijn die het gewoon langdurig in alles goed doen. Televisie’s, DVD-spelers, laptops, e-readers, noem maar op. Je weet net hoe het werkt en het is alweer verouderd. Zou het niet veel fijner zijn om spullen te hebben die degelijk zijn? Compleet? Bonafide? Die misschien iets langer op zich laten wachten, maar waarvan je weet dat je er de komende jaren nog iets aan gaat hebben en niet alleen de eerstvolgende twee maanden? Op mij zou zo’n product veel meer indruk maken. Neem de batterij, never gets old, wat een prachtspul.

Maar ja, ik heb dan ook geen iphone.