Column voor I Like Groningen

Ah, een nieuw jaar. Een frisse start, de kans om je leven weer een stukje beter te maken. Dus lieve mensen, hoe gaan we dat doen? Hoe gaan wij ervoor zorgen dat 2012 helemaal ons jaar wordt?

Voor het antwoord kun je het beste een avondje naar de sportschool gaan. Twee keer drukker dan normaal. Of loop gewoon een rondje door de stad, praat met wat vrienden. Iedereen is gestopt met roken, joggers trotseren de miezerige regen in reflecterende vestjes. Afvallen en stoppen met roken, het zijn de twee meest voorkomende voornemens geloof ik.

Niet meer goede doelen steunen, eens koffie drinken met de buurman, nee, gezondheid is waar we op gaan letten. Fit het nieuwe jaar in en deze keer hou je het vol! Helaas. Ik kijk uit naar eind januari, halverwege februari, als de rust is teruggekeerd in de sportschool en de asbakken weer worden gevuld. En is dat dan zo erg? Zijn al die mensen dan ontevreden over zichzelf? Kan ik me niet voorstellen. Ik heb iets tegen goede voornemens, omdat ze altijd pas beginnen op 1 januari. Welgeteld één keer per jaar kijken we in de spiegel om ons af te vragen wat er beter kan.

Volgens mij worden we er veel gelukkiger van als we dat het hele jaar door doen. Stel dat je op 1 mei wakker wordt en denkt, ‘die cursus Spaans, die moet ik eigenlijk echt eens gaan volgen.’ Lekker doen! Het is geen nieuw jaar, je sluit niks af, maar doe lekker wat jij wilt! Dan voel je je het hele jaar door goed en kijk je niet teleurgesteld terug op doelen die je niet behaald hebt.

Deze eerste week van januari heb ik mezelf nog niet kunnen betrappen op een goed voornemen, wel op een nieuwe gewoonte. Van iedere lekkere of bijzondere maaltijd een foto maken. Geen idee hoe ik daarmee geholpen ben in 2012, maar ik kijk er naar uit om over een poosje nog even te kijken naar al die lekkernijen en me te bedenken hoe goed we het eigenlijk hebben. In 2012 ga ik daar maar vooral van genieten.