De duivel Lucifer krijgt met Eric Koller een hele nieuwe betekenis. Ook wordt een pauw menselijker dan ooit. En heeft u wel eens een beschonken koekoeksklok gezien? In Fire in the Hole passeren ze allemaal de revue.

Cabaret, dachten wij. Eric Koller is een cabaretier die gekke bekken trekt, zo vermoedden wij na het zien van de trailer (zonder geluid, want zowel mijn vriendin als ik hebben er stiekem op de werkplek naar gekeken). Maar die beschrijving volstaat niet helemaal. Koller is kleinkunst cabaretier. Met grootse kunst, dat wel.

De toon is gezet
De kleine zaal van de Oosterpoort zit goed vol. Op het podium is de helft van een zwarte bom te zien, zoals je ze ziet in de tekenfilms, met een grote lont eraan. Een rood licht schijnt, witte rookt zweeft en een bulderende stem met onheilspellende muziek op de achtergrond introduceert Eric Koller: “Please give a warm welcome to…. LUCIFER!”De opkomst van Koller zet de (lachende) toon voor de rest van de ruim een uur durende voorstelling.

Straattheater
Dat wij de trailer zonder geluid hadden bekeken, bleek geen probleem te zijn: praktisch de hele voorstelling praat Koller niet. Wel maakt hij geluidjes, piepend, grommend, kreunend, giechelend. Zijn mimiek spreekt boekdelen, van top tot teen. Met zijn aaneenrijging van op zichzelf staande, geluidloze en knettergekke scenes zou Koller ook prima de straattheaterartiesten in London, Barcelona en New York kunnen vergezellen. Voor een zomerfestival als Noorderzon geef ik hem dan ook als tip, bij deze, voor het organiserend comité.

Neuriënde kauwgomballenautomaat
In zijn korte sketches geeft Koller een hilarisch inzicht in de onnozelheid, goede wil en typische karakteristieken van zowel de mens als enkele dieren en zelfs gebruiksvoorwerpen. Het decor, de geluidsman voor de effecten en onmisbare attributen ondersteunen hem daarbij. Hij weet een scootmobiel om te toveren tot draaimolen op de kermis – evenals botsauto’s en de zo herkenbare medewerkers die mankementen repareren, al kauwgom kauwend en nonchalant rondsturend. Het evenbeeld vormen van een pauw doet hij zonder moeite. En het bevechten van een neuriënde kauwgomballenautomaat is ook niet iets waar Koller problemen mee heeft.

Hardop lachen
Glimlachen, grinniken, verbaasd schateren, ingehouden proesten; alles overkomt je tijdens Fire in the Hole. Eric Koller levert geen traditionele cabaretvoorstelling met een bekritisering van de maatschappij en een boodschap die hij wil achterlaten bij zijn publiek. Hij zet met fysieke kracht en een gezonde dosis onhandigheid zulke herkenbare situaties neer dat je aan het eind van de rit vooral in staat bent om hardop te lachen om jezelf en de menselijke tekortkomingen die we allemaal kennen.

Beeld: Grunveld.nl/Gijs Haak (1), Jaap Reedijk (2).