Helden zijn er in alle soorten en maten. Allemaal geven ze ergens een voorbeeld en zijn ze ergens onbereikbaar en uniek. Ik heb er vele in mijn leven. John McClane om mee te beginnen: iemand die eigenlijk alles verkeerd doet en daarmee de wereld redt. Iemand waarbij het niet erg is als er overduidelijk overdreven wordt, omdat hij sexy en stoer tegelijk is. Mijn fictieve held.

Dan zijn er ook nog de echte, tastbare helden. De mensen die al weten wat je voelt voordat jij het zelf allemaal kunt begrijpen. Mensen die altijd achter je staan en je tegelijkertijd doen streven naar meer, om maar het beste uit jezelf te kunnen halen. Mensen die je nog steeds kleding cadeau doen die je eigenlijk niet meer draagt en ook op ongewenste momenten advies geven, maar met de beste bedoelingen en vaak het gewenste effect. De pijlers in mijn leven waar ik altijd terecht kan, die altijd alles weten en die ook van mij kunnen leren. Mijn ouders.

Met meer regelmaat bij mij in de buurt zijn er zij die het feilloos aanvoelen als je iets nodig hebt, zonder iets te zeggen. Die je laten lachen als je chagrijnig bent, die zomaar zeggen dat je er mooi uitziet en die met je meegaan als je niet alleen durft. Zij die je maanden niet kunt zien maar waarbij het altijd zal zijn als vanouds. Zij waarnaast je uren op de bank kunt zitten zonder iets te zeggen, met wie je tranen lacht, handen vasthoudt op straat en die tanden poetsen als jij op het toilet zit. Mijn vriendinnen.

Zij is het die je meer zorgen in je hoofd brengt dan je om iemand zorgen kunt hebben. Die je trotser maakt dan iemand ooit kan doen en je inspireert om kanten van jezelf te ontdekken waar je zelf nooit zo op hebt gelet. Zij die je nog zoveel wilt veranderen, voor zoveel wilt beschermen maar die jou ook zoveel leert en altijd op het juiste moment een arm om je heen slaat. Mijn zusje.

Ook is er die ene die de kamer inloopt en dan is alles goed. Hij die spontaan een kus stuurt via de sms en met wie je uren kunt bellen, alleen maar luisterend naar elkaars ademhaling. Hij die zonder iets te zeggen kaartjes koopt voor je favoriete concert en bij wie de kaarsjes altijd aanstaan bij het eten. Hij die je stimuleert om te doen waar je het beste in bent, die weet waar je van houdt en alles zal doen om je dat te geven. Mijn droomman.

Genoeg helden in mijn leven. En ik hoop alleen maar dat ik ooit ook zo’n rol kan hebben voor iemand, ergens in een leven.