Column voor Nadelunch.com

Ik heb iets met boekenwinkels. Ze geven me kriebels in mijn buik. Van alle delen van de wereld die ik heb bezocht, kan ik me vooral de bijzondere boekenwinkels nog herinneren.

Een woonhuis omgebouwd tot boekenhuis in Columbus, Ohio, met verschillende thema’s en bijpassende muziek in ieder klein kamertje – tot aan het hok onder de trap aan toe. De bijna letterlijke boekenhemel in Buenos Aires, met balkons vol kaften met Spaanstalige titels. Het smalle winkeltje in Dublin, waar op geen enkele plek nog een stukje muur te vinden is, alles bedekt door boeken.

Bah, modern
Zoals vele boekenliefhebbers ben ik weinig gecharmeerd van de veel te goed verlichte winkels van Selexyz, waar altijd voldoende exemplaren liggen van de 25 meest verkochte boeken. Alles in die winkels straalt, is brandschoon en keurig opgeruimd. Bah. Hoewel Christine haar boeken als heiligdommen behandelt en er potloodstreepjes noch vouwen in laat verschijnen, zal ook zij het mij eens zijn dat in de moderne boekenwinkel iedere ziel van het boek ontbreekt.

Dat is anders in Isis, mijn lokale favoriet. Een (naar ik ontdekte vrij bekende) boekenwinkel in de Folkingestraat in Groningen. In Isis vind je niet snel de nieuwste John Irving, of een taalkundig hebbedingetje van Paulien Cornelisse. Wel kun je zoeken naar Spinoza, Foucault, Shakespeare of de eerste drukken van Gabriel García Márquez.

Pijptabak en een vleugje melk
Het enige wat in Isis ontbreekt is een stel hele oude, leren stoelen waar je in weg kunt zakken en de rest van de dag in kunt blijven zitten. Alleen maar genieten. Van de geur van pijptabak en koffie met een vleugje melk. Van de oude, zilveren kassa die op de toonbank staat. Van de boekenkasten die tot aan het plafond reiken – en dus logischerwijs ook van de trapjes die ervoor staan. Van het gezelschap van jarenoude boeken, waarvan sommigen nog een linnen kaft hebben waar de titel in gedrukt is. Van de prijs die met potlood op de eerste bladzijde is geschreven. Van deze prachtige plek, waar ieder boek thuis is en waar het voor iedere liefhebber voelt als thuiskomen.