Column voor I Like Groningen

De Folkingestraat is een helse straat voor alle weggebruikers. Voetgangers staan er doodsangsten uit voor alle fietsers, de fietsers ontploffen op hun beurt bijna van ergernis door al die mensen die niet aan de kant willen gaan. Af en toe schiet er dan ook nog een lage auto met boomboxen de straat over. Bestelbussen zijn een waar levensbedreigend obstakel.

Maar, laten we eerlijk zijn, er is nog nooit iemand overleden door een verkeersongeval in de Folkinge. In de praktijk blijft het gewoon bij wat ergernissen en schrikreacties. Iedereen weet zijn of haar weg te vinden. En dat komt in mijn ogen vooral door de vaardigheid van ons: de stadse fietsers. Wij weten hoe het moet, slalommen rakelings langs mensen, stoepranden, boodschappentassen en honden aan een onzichtbare lijn. Zonder ooit bang te zijn dat er iets mis gaat.

Groningen is immers een fietsstad.

Ik zal het nog een keer zeggen: Groningen is een fietsstad. Groningen is een fietsstad. Groningen is een fietsstad. Dit weekend fietste ik echter door de Folkingestraat terwijl deze zo goed als uitgestorven was. Ik was te laat voor een voorstelling en had er flink de vaart in. Het was na negenen, dus shoppers hadden er niks meer te zoeken. Alleen wat eters rolden met volle buiken de straat op.

Een van deze volbuikers vond het een goed idee om midden op de weg te gaan staan. Zoals het een degelijk fietser betaamt, ringelde ik keurig mijn bel en draaide om hem heen alsof het niets was. De man riep echter ‘Ja zeg! Je mag hier niet fietsen!’ Duidelijk iemand die hier niet hoort. Ik moest lachen en wilde hem uitleggen dat de fietsvrije zaterdagen in september helaas al verleden tijd zijn. Bovendien gold dat verbod toch maar tot 17.00u. Maar ja, ik had haast, dus ik kon niet stoppen om hem dit alles te vertellen.

Dus dan maar zo. Speciaal voor deze man, die wellicht vaker in Groningen zal komen: het bord aan beide kanten van de Folkingestraat laat een auto en motorfietser zien. De exacte betekenis van dit bord is “Verboden voor motorvoertuigen”. Geen fiets in deze stad met een tank achterop hoor.

Groningen is een fietsstad. Heb wat vertrouwen in ons fietsers. Dan komt het echt helemaal goed.