Magische muzikale bootvaart door Groningen

Geschreven voor blog Uitburo Groningen

Verkleumd, maar met een grote glimlach zit de Schotse singer songwriter Rachel Sermanni op een bootje in de Groningse gracht. Aan haar zijde twee violistes en achtergrondzangeressen. Geluid en camera worden gecheckt. Tijd voor de eerste Last Minute Session, door Uitburo Groningen en Sensu Film.

In het kader van de Last Minute Ticketshop organiseren Uitburo Groningen en Sensu Film ludieke Last Minute Sessions met verschillende artiesten. Vandaag was de kick-off van de allereerst Last Minute Session: met Rachel Sermanni in een bootje door de grachten van Groningen. Ik dobberde mee, het was absoluut magisch.

Sneak preview
Blij met het gebrek aan regen en het af en toe schijnende zonnetje, stappen 15 gelukkigen op zaterdagmiddag rond twee uur voor Café de Toeter in een smalle sloep. Ze zijn via een Facebook evenement ingeloot voor dit bijzondere optreden van Rachel Sermanni. Vanavond speelt ze in Simplon, maar ze vond het geen probleem alvast een sneak preview op het water te geven.

Flashmob
Sensu Film haalt vaker artiesten over tot originele concerten. Je kent ze misschien van de bekende flashmob met Ben Howard, tevens in samenwerking met het Uitburo Groningen. Ook vandaag was het een unieke belevenis. Terwijl Rachel en haar bondgenoten met koude vingers vrijwel onophoudelijk liedjes spelen, rent een cameraman over de kade mee om ons steeds een stapje voor te zijn. Rachel leeft met hem mee en lacht hem bemoedigend toe zodra ze hem weer in het oog krijgt.

Genieten
Met haar engelachtige stem, sfeervolle Schotse accent en altijd aanwezige vrolijkheid, maakt Rachel er een intiem optreden van. Ze geniet zelf net zo erg als haar toeschouwers. Moeiteloos leunt ze tijdens het spelen achterover zodat ze zonder beschadigingen onder een brug door gaat. En als de technicus even vraagt om een pauze omdat er een ruis in de microfoon zit, moet dat verzoek herhaald worden omdat Rachel zo vol plezier haar liedje zit te zingen.

Magie
Op het Hoge en Lage der Aa hebben zich aardig wat toeschouwers verzameld en Rachel lijkt er een beetje verlegen van te worden. Ze zwaait naar de mensen die over de brug leunen om naar haar te luisteren. Als de vingers toch wel erg koud worden, zingen de drie dames onvermoeibaar akoestisch verder. Absolute magie, hier in de smalle grachten van Groningen.

Simplon
Vermoedelijk maakt Rachel Sermanni er op elke locatie een intiem feestje van. Ze zegt dat ze zich erg kalm voelt op het water, maar ook vanavond in Simplonwordt het puur genieten. Ik heb in ieder geval direct kaarten gehaald bij de Last Minute Ticketshop op de Grote Markt. Zie je daar?