In eerste instantie wilde ik een stukje tikken over de goede voornemens die ik overal om me heen zie. Ga eens een avond naar de sportschool en bam, daar heb je ze. Ineens staan alle apparaten vol, de pilatesleraar is gestopt met roken, zelfs buiten bij het stoplicht komen de joggers in hun reflecterende vestjes voorbij. Wacht maar, denk ik dan, tot eind januari of misschien zelfs begin maart. Niks blijft er van over, daarom doe ik niet aan goede voornemens. Als je iets beter wilt doen in je leven kun je iedere ochtend opstaan en je goede voornemen in praktijk brengen. Een nieuw jaar staat gelijk aan een nieuwe start, maar 1 januari heeft de neiging goede voornemens te bagatelliseren.

Afijn, daar wilde ik het niet over hebben.

Ondertussen heeft de rechter namelijk besloten dat Ziggo en XS4ALL de website Pirate Bay moet blokkeren. Zal een goed voornemen van Brein geweest zijn. Op Pirate Bay kan men torrents downloaden zodat ze films en muziek in huis halen. Zonder ervoor te betalen. Aan de ene kant staat hier de wet, die bepaalt dat muzikanten gewoon betaald moeten krijgen voor hun werk. Aan de andere kant staan mensen die tegen censuur zijn en Pete Philly. Een topartiest die door Internet populair is geworden en ook graag zijn huur betaalt. Maar, zo zegt hij, het heeft geen zin om te strijden tegen een nieuwe ontwikkeling. Je kunt veel beter naar manieren zoeken om binnen de nieuwe situatie je weg te vinden.

Helemaal mee eens!

Dankzij Internet komen steeds meer bandjes de huiskamers binnen die anders altijd underground zouden zijn gebleven. Mensen zijn in staat te delen en te beoordelen en zo krijg je een immens platform voor iedereen die iets is of iets wil worden. Met downloaden kunnen geïnteresseerden een sneak peak nemen en dan bepalen of dit iets is waar ze geld aan willen uitgeven. Artiesten worden gedwongen goed te zijn of iets terug te geven aan hun fans. Mensen die een CD willen hebben, zullen die sowieso kopen. Mensen die liever downloaden dan een CD kopen, zullen misschien naar een concert gaan. Mensen die dat allemaal niet doen, luisteren waarschijnlijk een week naar de CD en zoeken gewoon een andere website waar je iets nieuws kunt downloaden.

Los van bovengenoemde bijwerkingen van downloadgedrag is het om economische redenen blokkeren van de specifieke website Pirate Bay niets meer dan pure censuur. Dat vinden we van China ook. Downloaden is een nieuwe, in democratische landen onvermijdelijke ontwikkeling waar artiesten mee kunnen leren leven.

Dus, dit jaar ga ik op zoek naar vervangers van Pirate Bay en zal ik petities tekenen om deze uitspraak terug te draaien. Voor het principe, niet voor het besparen van geld. Heb ik toch nog een goed voornemen.