Verschenen op de Jonge Harten Blog.

En die titel kun je letterlijk nemen. Komende donderdag staat Serveas Nelissen in het Grand Theatre met de voorstelling ‘Happy Garden’. Als student kun je er een uurtje eerder heen voor een goede Chinese maaltijd. Wie regelt dat? De Jonge Harten ambassadeurs natuurlijk.

Happy-Garden-2013-®-Jacq.-v-Eeden-8-250x166Het Jonge Harten festival is al lang en breed afgelopen, maar theater gaat het hele jaar door. Dus Jonge Harten ook een beetje, maar dan als Dé Jonge Harten. Ruim tien ambassadeurs kraken hun hersenen om voor studenten ludieke acties te koppelen aan bijzondere voorstellingen. Machteld Hoogendorp en Frank de Boer leggen graag even uit waarom.

Theater is niet makkelijk
“Theater is een moeilijke kunstvorm. Je moet er tijd voor maken, je moet het begrijpen,” vertelt Frank. “Vaak zien studenten het als oubollig of juist te experimenteel.” Volledig begrijpelijk, maar toch onterecht. Frank zelf heeft het vooral geïnspireerd. “Ik kom van de Popschool, maar sinds ik theater ben gaan waarderen, kijk ik naar wat er nog meer is. Muziek is onderdeel van een groter geheel. Bij theater wordt over alles nagedacht en het kan multidisciplinair zijn.”

Als het maar bij je past
Ook Machteld denkt dat theater nog te vaak verkeerd begrepen wordt. “Theater is actueel en actief en bij elke uitvoering anders. Je zit erbij terwijl het gebeurt, bent aanwezig met de artiesten. Dat is anders dan een plaatje luisteren of een film kijken.” Toch is ze van mening dat niet alle voorstellingen voor iedereen geschikt zijn. “Zoek de voorstelling die bij je past. Je moet er zelf wat voor doen als je iets terug wilt krijgen.”

Flirtworkshop
Maar dan nog even over die acties. Wat voor leuke dingen doen de ambassadeurs van Jonge Harten? Nou, een flirtworkshop bijvoorbeeld. Toepasselijk voor Don Juan van het NNT. Of een nagesprek met debat – met de jongens van Het Kip. Bij Samurai kon je vooraf een meditatiecursus volgen. Club Guy & Roni lieten studenten via De Jonge Harten een repetitie en lezing bijwonen. Er valt dus genoeg te beleven, ook buiten het festival om.

Happy Garden
Happy Garden is een humoristische voorstelling over een echtpaar dat na een inspirerende reis door China besluit een oer-Hollands eetcafé om te bouwen tot Chinees restaurant. Om voor de voorstelling alvast in de juiste stemming te komen bieden De Jonge Harten een compleet Chinees menu aan, met als voorgerecht een rondleiding door het Grand Theatre, als hoofdgerecht een Chinese maaltijd met de theatermakers, en als toetje de voorstelling. Dit complete menu, inclusief een Chinese consumptie, kost op vertoon van je studentenpas € 17,50.