Ik ben 2013 dus begonnen met twee uitdagingen. The Footprint Challenge, waarbij ik poog mijn ecologische voetafdruk te verkleinen. En de Simple Green Smoothie Challenge, waarbij ik vooral mijn eigen lichaam een gezondheidsboost geef die zijn weerga niet kent. Schijnt.

Hoe gaat me dat af?

Blender
Nou, de smoothies zijn een stuk makkelijk dan de voetafdruk. Want voor wie het nog niet gemerkt heeft: het is retekoud. Hoewel we een goed huis hebben, blijft het een vrieskist als je alleen maar de dagen wegtikt op de computer, stil zittend aan je bureau. De verwarming niet aandoen bleek dus geen optie. Verder maak ik dus elke ochtend een enorme blender vol met smoothie – voor mij en het zusje twee porties per dag. Dat kost dan wel weer energie en dus zijn de Footprint mensen daar ongetwijfeld niet blij mee.

Genot
Kaas is ook zoiets: om je voetafdruk te verkleinen is minder kaas eten uiterst effectief. Helaas, dat lukt me niet. Ik heb zelfs het gevoel dat ik deze maand aanzienlijk meer kaas eet dan daarvoor. Of dat waar is weet ik niet, maar het genot dat ik haal uit een blauw kaasje met een goed glas rode wijn is voor mij schijnbaar belangrijker dan proberen de Aarde een beetje te beschermen.

Maar er moeten toch ook dingen goed gaan?

Fruit uit de vriezer
Ja hoor. Ik moet zeggen dat ik de hele maand mijn tajine in de kast laat staan, om gas te besparen. Ook risotto zal ik dus proberen te laten, want dat staat ook altijd zo lang op het vuur. Vlees is ook iets waar ik enorm op bezuinig. Goed voor de portemonnee, goed voor de voetafdruk en vooral goed voor mezelf. Ik kan me nu al niet meer herinneren waarom ik dacht dat elke maaltijd vlees moest bevatten. En die smoothies waar ik het over heb: vol met biologische groente en fruit uit de vriezer (ik weet alleen niet meer of dat nou goed was of niet…)

Bevroren douchegel
Was draaien deed ik al op de koude stand, ik zit iets minder in de trein dan in december omdat ik mijn afspraken praktischer in plan. Een ander voordeel van mijn koude huis: door gebrek aan verwarming in de badkamer is douchen zo naar geworden (bevroren douchegel en dat soort taferelen) dat ik noodgedwongen minder douche. Bovendien heb ik iemand bereid gevonden af en toe de douche met mij te delen – iets waar de Footprint mensen helemaal gelukkig van worden.

Warme chocomel
En toch… Zo halverwege de maand moet ik zeggen dat ik meer van mezelf had verwacht. Kou en behoefte aan comfort maken een slecht stukje van mezelf los. Dan word ik zo iemand die alleen maar kan denken aan warme chocomel, dekentjes op de bank, romantische films en kaarsen. Niks oog hebben voor de aftakeling van de natuur (waar ik echt veel om geef normaal gesproken!) en ‘een betere wereld begint bij jezelf’ enzo.

Ik heb nog twee weken. Eens kijken of ik een beter mens van mezelf kan maken. De tips van Footprint Challenge geven in ieder geval weer een paar ideeën. Er is nog hoop!