Ook verschenen op Nadelunch.com

Koffie drinken is een levensstijl. Tijdens mijn reizen zoek ik dus altijd fervent naar geschikte koffietentjes. Verbazingwekkend genoeg zitten de leukste in Europa. De rest van de wereld heeft meer boekenwinkels en straatartiesten te bieden. Koffie haal ik er bij Starbucks. En die telt niet.

1. Simon Lévelt, Groningen (Nederland)
Noem me nostalgisch, vaderlandslievend, dichtgetikt, wat je maar wilt. Maar het is echt waar. Het állerleukste koffietentje van de hele wereld is de Simon Lévelt in Groningen. Ik schreef er al eerder een ode aan. Gelegen op de kruising van het leukste plekje van de stad, kun je jezelf achter het raam nestelen (nee nee, dit is geen moment voor rode licht-grapjes) en nippend aan je latte de hele middag mensen kijken. Shoppende dagjesmensen, gesjeesde studenten in hun pyamabroek of onesie, zakenmannen die een vlugge espresso halen, lachende meisjes die lunchen met een bagel, het langskomend volk is enorm divers. Kom eens langs. Je bent altijd welkom.

Simon Lévelt, Oude Kijk in ’t Jatstraat 2, Groningen

2. Look Mum, No Hands, London (Engeland)
In de paar keer dat ik in London ben geweest, dacht ik dat Tea & Tattle mijn lievelingsplek was. Totdat het meisje vertelde over LMNH. Look Mum No Hands zit aan Old Street in wat vroeger een achterstandswijk was, maar nu, zoals vele achterstandswijken, hippe lui aantrekt. Met een fietsenmaker, -garage, cafe en bar in één is LMNH een bruisend samenkomen van een bont scala aan mensen. De fietsen hangen aan het plafond en voor de rest is alles van hout. Naast koffie is er Guinness cake, huisgemaakte salades en pie. Er is gratis wifi, oplaadpunten voor de laptop en een wand van ramen waardoor je straat buiten in de gaten kunt houden. Een terechte nummer 2.

Look Mum No Hands, Old Street 49, London

3. Kreuzberg CA, San Louis Obispo (VS)
Toch niet helemaal in Europa. Maar ook weer wel een beetje. In California kun je heerlijk roadtrippen. Stop onderweg ook even in San Louis Obispo, waar liefhebbers van koffie, boeken, gezond eten, straatkunst én comfortabel meubilair, hun tent hebben vernoemd naar een hippe wijk in Berlijn. Boekenkasten langs beschilderde wanden, bruinleren stoelen om in weg te zakken.. Toen ik er was stond er een typmachine op een tafeltje, waar je een boodschap op kon typen die je op de bomvolle muur vol witte briefjes met kleine boodschapjes kon prikken. Geen zin in koffie, hoogstaande literatuur of een wrap met verse zalm? San Louis Obispo heeft ook een kauwgommuur. Seeing (and smelling) is believing

Kreuzberg CA, 685 Higuera Street, San Louis Obispo

4. Kleines, Keulen (Duitsland)
Er zijn van die momenten dat je heel veel zin hebt in een lekkere koffie. Met geschuimde, warme melk en een koekje erbij. Dan loop je door Keulen en vind je niks gezellig genoeg. Je beland in een straat met betonnen panden, glanzende etalageruiten, reisbureaus en verzekeringsagenten. En, een chocolatier. Voorbij de rijen chocola, het espressoapparaat en de toonbank, zie je licht. Je loopt naar binnen, langs de honderden bonbonnetjes en de taarten van 5 centimeter hoog. Achterin is een patio, met zwarte tuinstoelen, lantaarntjes op de tafel en klimop langs de muurschildering. Het is er rustig, windstil en zonrijk. Een koffie verkeerd en enorme chocoladetaart staan binnen no time op je tafeltje. Geniet ervan.

Kleines, Auf dem Berlich 7, Keulen

5. LiliPep, Barcelona (Spanje)
In de hectiek van de doolhof van straatjes rondom het Picasso museum in Barcelona, zit ergens op een hoekje een koffietent waar ze de beste apfelstrüdel van de stad verkopen. Misschien niet zo gek, want apfelstrüdel is niet bepaald een Spáánse lekkernij, maar ook de Duitsers die er geweest zijn, waren onder de indruk. Daarnaast zit je aan houten tafeltjes, omringd door oude boeken en foto’s met stripverhalen. Bakstenen muren, kroonluchters met bolle lampen en dus het eerdergenoemde aanbod in huisgemaakte taarten maken de boel compleet. Ideaal om even te ontsnappen uit de drukte.

LiliPep, Calle Pou de la Cadena 8, Barcelona

Dit is mijn top 5 tot nu toe. Welke koffietentjes heb ik over het hoofd gezien? Waar moet ik zeker nog heen? Net als voor boeken en films houd ik hier een lijstje van bij. Tips zijn dus zeker welkom!