Het liefste zou ik van alles willen zeggen over het gezoem van die godvergeten vuvuzela’s, over het belabberde spel van eigenlijk alle ploegen en natuurlijk over de bal die genadeloos keepersfouten en zwabbers afdwingt.

Maar toen kwam Engeland.

Engeland, ongeacht wat er in 1966 wel of niet gebeurd is, met een goal die toegekend had moeten worden. Dan kan ik het ook weer niet hebben over de videoscheids die ik eigenlijk in het voetbal zou willen zien, want daar is natuurlijk ook Sepp Blatter.

Maffiatuig. Of zo deed een documentaire mij onlangs geloven. What happens with FIFA, stays with FIFA. Medewerkers die geen onderdeel meer willen zijn van de grote, blije FIFA familie, worden de mond gesnoerd of uit de weg geruimd. Zo schijnt. De associatie met IKEA Family laat ik ook maar aan me voorbij gaan.

Nee, waar ik het echt graag over zou willen hebben, is de geschiedvervalsing van de FIFA. Onbeschaamd censuur op twijfelachtige keuzes, om het beeld van het WK maar zo mooi mogelijk te houden. Nadat ik het vanmorgen op de radio hoorde, kon ik het online nergens terug vinden. Ook een manier van censureren? Blatter wil liever niet dat de onvolmaaktheden van ook scheidsrechters aan het licht komen, stel je toch voor. Rellen in het stadion, voetballers met elkaar op de vuist en voor je het weet keert men zich tegen Sepp himself. Dat mag natuurlijk nooit gebeuren. Mao en Stalin hadden er ook een handje van: dat wat men niet weet, deert hen niet. U merkt, ik vind het niks.

Terwijl ik vanavond naar de twee betere ploegen van het WK kijk, schieten naast deze censuur van Blatter ook de Zuid Afrikaanse straatkinderen die de stad uit zijn gezet door mijn hoofd. En naast deze kinderen, denk ik ook aan de marktverkopers die niks zonder toestemming van de FIFA mogen doen. Om nog maar te zwijgen over de Bavariameisjes en de belastingontheffing voor ’s wereld grootste maffia organisatie van de Zuid Afrikaanse overheid.

Laten we weer gewoon voetbal kijken, met eerlijk spel en manipulatievrij. Een mooie stap in de goede richting zou zijn om het WK uit Nederland en Belgiƫ te houden. Ik maak me er hard voor, doe je mee?