Osama Bin Laden is dood en daar zijn we allemaal heel blij mee. De tv’s en kranten stromen er van over, de radio kan het over niks anders hebben.

Eindelijk hebben we hem!

Met wat ik nu ga zeggen, zou ik de indruk kunnen wekken dat ik vind dat Osama Bin Laden vrij rond mocht lopen. Laat ik die illusie vast wegnemen. Osama Bin Laden was een idioot, een knettergekke maniak die vreselijke dingen heeft gedaan en duizenden onschuldige mensen de dood in heeft gejaagd. Wij noemen dat een terrorist.

Maar ga eens na: hoeveel mensen raken we kwijt in de oorlog in Irak en Afghanistan? Wat voor angstaanjagende taferelen hebben zich afgespeeld in Vietnam, of Nicaragua, en zijn nog steeds aan de orde van de dag in Guantanamo Bay? We hebben ervoor getekend om in Libië de mensen die strijden voor vrijheid te beschermen en bombarderen ondertussen het huis van een dictator. Waar zijn we zelf eigenlijk mee bezig?

Een moeilijke vraag, die al begint met hoe hij gesteld is. Want, Terry Pratchett zei het ooit prachtig, wij doen nooit erge dingen. “Het is zoveel makkelijker om het Hen kwalijk te nemen. Het was nogal deprimerend om te bedenken dat Zij Ons waren. Als Zij het waren, was het niemand z’n schuld. Als Wij het waren, wat maakt dat dan van mij? Uiteindelijk ben ik een van Ons, dat moet wel. Ik heb mezelf zeker nooit gezien als een van Hen. Niemand denkt ooit aan zichzelf als een van Hen. We zijn altijd een van Ons. Het zijn Zij die de slechte dingen doen.

Er wordt zo hard geroepen dat we leren van de geschiedenis en nog altijd worden er om de meest dubieuze redenen oorlogen uitgeroepen en worden landen binnengevallen. Met democratie als romantische dekmantel waar iedereen zich wel onder moet scharen, worden andere systemen langzaamaan uitgeroeid. In het geval van de VS om te voorkomen dat een systeem anders dan het kapitalisme wel eens succesvol zou kunnen zijn en als voorbeeld kan dienen voor andere landen. Want wij doen het zo goed en wij zijn zo gelukkig. Als wij een land binnenvallen is dat uit preventieve zelfverdediging of om het land beter te maken. Mocht dat betreffende land zich dan willen verdedigen of vechten voor haar eigen vrijheid, dan komt dat door het slechte regime of de terroristen die er heersen. Bedenkt dan niemand dat ook dat land kan denken in de wij-vorm?

Osama Bin Laden heeft het zeemansgraf gekregen dat hij verdiende. Maar ook binnen ons eigen regime zouden we mensen moeten durven opsluiten.