Blog voor Jonge Harten


Voor wie het nog niet gemerkt heeft: gisteren is officieel het Jonge Harten festival geopend. En bij een opening hoort een feestje!

In het Grand Theatre werd de openingsvoorstelling O Snap! van Erik Kaiel gegeven. Het publiek dat vanuit daar richting het Jonge Harten Café op de Grote Markt wandelde, werd warm ontvangen door de muzikanten van Town of Saints. Gehuld in winterjas stonden ze op de stoep, met gevaar voor eigen leven wegens uitzwenkende bussen, hun gitaar, viool en tamboerijn te bespelen. Al heupwiegend ontvingen de gasten een feestelijk glas champagne, waarna ze zich op hapjes konden storten die net zo kleurrijk waren als Jonge Harten zelf.

Town of Saints
Dit jaar heeft Jonge Harten voor het eerst haar eigen café en de crew voelt zich er thuis alsof het hun eigen achtertuin is. Ook stelletjes zitten op hun gemak aan de tafeltjes op stoelen waarvan ieder exemplaar uniek is. Lampekappen met warm licht maken de huiselijke sfeer compleet. Tassen met het uitbundige logo hangen voor het raam, bij wijze van gordijn. Alles ademt Jonge Harten, zo ook het nog steeds binnen druppelende publiek. In de USVA trad Freek Vielen op en de bezoekers van die voorstelling komen rond half elf binnen. Precies op tijd voor het optreden van Town of Saints. Men is nog wat huiverig om de voetjes van de vloer te doen (zeg nou zelf, dansen in je woonkamer doe je ook niet zomaar), maar Town of Saints speelt de sterren van de hemel. Met een viool, rauwe stem en een hoop plezier maken zij van deze avond echt een feestje.

Qeaux Qeaux Jones
Ondertussen staat in De Spiegel Qeaux Qeaux Jones op het podium. De band is ontdekt toen de zangeres spontaan bij Seasick Steve op het podium klom en gezien het thema ‘contact’ kon ze dus niet ontbreken op Jonge Harten. Met haar betoverende, zwoele stem laat ze de hele zaal de adem inhouden totdat het applaus los mag barsten. De intimiteit is overal in de zaal te voelen. Uiteindelijk wordt de avond afgesloten met een DJ die mensen met een paar goede oude hits de nodige dansmoves weet te ontlokken. Maar ook buiten de achterste zaal in de Spiegel is Jonge Harten aanwezig. Door de hele stad zijn mensen met bandjes te ontdekken, of met tattoos op hun hand.

Hallo Groningen. Jonge Harten is er. En we blijven tot zaterdag. Kom je langs?