Bron: Google

Er is een hoop mis met het klimaat; dat is geen nieuws meer. IJskappen smelten, de zeespiegel stijgt en het zal niet lang meer duren of ons kikkerlandje staat onder water. Er zijn ineens geen winters meer en sneeuw verdwijnt langzaam in de sprookjesboeken als een ouderwets fenomeen.

Dat zou wel eens meer impact op onszelf kunnen hebben dan we nu denken.

Natuurlijk is het vreselijk voor de natuur, het milieu en houden we daar rekening mee. Door zuinig te rijden, minder te stoken en ergens helpt het vast ook om biologisch te eten. Een verkoopster van straatkrant Z-magazine gaf blijk van een heel ander inzicht: klimaat is een oorzaak van onze kortdurende relaties. Scheidingen nemen toe, we hebben meer partners en vluchten steeds gemakkelijker uit een relatie die niet succesvol is.

Zij komt uit Rusland en haar ouders zijn al hun leven lang gelukkig bij elkaar. Misschien komt het door de kou. Dat maakt dat je lekker knus tegen elkaar aan kunt kruipen en bovendien werken stormen en vrieskou de wil tegen om buiten op zoek te gaan naar iets beters. Hoe warmer het wordt, hoe sterker die behoefte. De zon schijnt! Vrouwen dragen rokjes! Mannen losse overhemden! Geen wonder dat al die casanova’s warmbloedig zijn en uit tropische klimaten tevoorschijn komen.

Het is me duidelijk: Nederland warmt op. En als je elkaar niet meer hoeft op te warmen doe je dat dus ook niet. Straks staan we er met z’n allen helemaal alleen voor. Ik ga boodschappen doen. Op de fiets. Als ik thuis kom draai ik de verwarming uit en trek ik een extra dikke trui aan. En ik eet een biologisch biefstukje. Voor het klimaat.