Foto: Louwrens Ellens

Mijn linkerborst wordt geplet door de hendel van het raam en de vensterbank prikt in mijn ribben als we met zijn drie├źn kijken naar het vuurwerk dat boven onze stad ontstoken wordt. We hebben een perfect uitzicht. Links schittert de Nieuwjaarsgroet van de Grote Markt, voor ons knalt de buurman en aan de rechterkant schieten de boten van de Westerhaven hun versieringen onze kant op. Met een ultiem gevoel van geluk glimlachen we naar al die lichtjes en glitters die het begin van 2009 betekenen.

Zestien uur, meer dan honderd liter bier en minstens tien glazen champagne later, luid je de eerste dag van het nieuwe jaar in door je bed uit te stappen als buiten de schemering alweer in is gevallen. In de koelkast van het huis waar je hebt geslapen is geen vast voedsel te vinden, maar gelukkig heeft je vriendin nog wat restjes over die ze graag met je deelt. Tomatensoep en brie, wat wil een mens nog meer? Met de sjaal stevig vastgeknoopt en de kraag hoog opgetrokken stap je voorzichtig de levende wereld in.

En dan ruik je het. Nasmeulend vuurwerk, de dooi die is ingezet en alles wat hoort bij de heerlijke geur die het nieuwe jaar verspreidt. Ik snuif nog eens diep en stap vol goede moed 2009 tegemoet.