Voor wie denkt dat je met gemak in een uurtje van Groningen naar Harlingen kan rijden: dat is niet waar. Vrijdagmiddag om 18.04u werden mijn vriendin en ik joelend onthaald toen we buiten adem de boot op struikelden. Rennen moesten we! Het is Oerol!

Geschreven voor www.nadelunch.com

Oerol, een lang bestaand fenomeen onder de festivals in Nederland. Er ontstaat inmiddels aardig wat wildgroei in die categorie, maar Oerol heeft een sterke basis voor zichzelf neergezet. Tien dagen lang fietsen festivalgangers over de smalle fietspaden van Terschelling, halen theatergezelschappen het beste uit de natuur om zich heen en natuurlijk wordt er bier gedronken. En Jutters-Bitter – een niet te missen lokale delicatesse.

Sense of place
Het lijkt logisch, gezien de thuisbasis van Oerol een eiland is, maar specifiek gekozen voor deze editie is het thema Sense of Place. Theatervoorstellingen, beeldende kunst, muziek, dans; van alles wordt door creatieve geesten gemaakt voor of aangepast aan bijzondere locaties. Cultuursnuiven kan op ieder hoekje van het eiland en hoe diep je erop ingaat kun je helemaal zelf bepalen. Ook voor mensen die minder hebben met theater en voor gezinnen houdt Oerol de haven open. Muziek, lekker eten, barretjes en speelveldjes zorgen dat iedereen zich deze tien dagen thuis voelt.

Het Groene Strand – Oerol


Kamperen
Het derde Waddeneiland van links is het centrum van allerlei festiviteiten in de laatste anderhalve week van juni. Oerol heeft geen eigen festivalcamping, maar Terschelling biedt meer dan genoeg plekken om je tentje op te zetten. Veel campings maken gretig gebruik van de goede sfeer en bieden zelf ook de nodige entertainment uit het assortiment van Oerol. Zo stonden zondagavond op camping De Kooi de ‘Upsessions’, die eerder die dag het publiek op het Groene Strand vermaakten.

Het Groene Strand
Het Groene Strand is de plek waar je rustig rond kunt kijken naar het bonte gezelschap dat Oerol aandoet. Op het grasveld liggen verliefde stellen in elkaar verstrengeld, kinderen rennen er spelend tussendoor, ouders steken tevreden hun neus in de zilte lucht, een ouder echtpaar in Gaastra-jassen nipt aan een koffie en kleine clubjes twintigers en dertigers dansen voorzichtig in de buurt van het podium. Bij de wc’s wordt Mexicaanse muziek gedraaid, drinken wordt geschonken in glazen in plaats van plastic bekers en er is veel gevarieerd en lekker eten. Als je niet naar het podium kijkt heb je uitzicht op de Waddenzee, vol kitesurfers die lachend over de golven springen.

Autowrakken in de duinen
Als je van tevoren geen kaarten voor voorstellingen hebt besteld, kun je het beste de wekker zetten. Om 08.00u gaat het festivalterrein Westerkeyn open en kun je een nummertje trekken voor de kaartverkoop. Veel mensen doen dat, dus je loopt het risico om 08.10u met nummertje 163 in je hand te staan. Een mooi moment om je tentje weer op te zoeken of ergens een ontbijtje te scoren. Ploeg ondertussen het programmaboekje door, want dat is als enige een kanttekening bij de organisatie van Oerol: het ontbreekt aan een helder overzicht per rubriek of per dag.

NNT – Oerol

Heb je uiteindelijk een ticket weten te bemachtigen, reken dan op een bijzondere locatie, ergens in de buitenlucht. (vergeet dus niet je poncho of regenjas en warme kleding!). Op een tribune midden in de duinen bijvoorbeeld, waar het NNT een autocrash als decor heeft. Of zittend op boomstammen kijken naar de mannen van Project Wildeman die op het water lopen en wiens stemmen weergalmen in het bos. En wat dacht je van een multimediale installatie in een manege met Land’s End van Berlin?

Op expeditie
Er is zoveel te doen op Oerol dat je er vrede mee moet hebben dat je niet alles gaat kunnen zien. Wel een leuke aanrader is de Expeditie: ‘op onderzoek in niemandsland’, noemen ze het zelf. Je stapt op de fiets, lekker in het zonnetje, volgt de stippen op de plattegrond en komt terecht bij expeditie onderdelen waar je op ontdekking kunt. Muzikaal, theatraal en beeldend: alle aspecten komen aan de orde. Van verhalen vertellen tot opstellingen van dakpannen: op expeditie kun je alles verwachten. De stops zijn vaak ook geschikt om even te zitten en als je goed voorbereid bent kun je er een mini picknick houden. Alle supermarkten op het eiland zijn tijdens Oerol ook op zondag open.

Oerol

Feestje
Een weekend, een lang weekend, een week of de volle tien dagen: je bezoek aan Oerol voelt hoe dan ook als een ware vakantie. Het gros van de aanwezigen op het eiland komt met hetzelfde doel en de sfeer is daardoor bijna familiair. Ver weg van de bewoonde wereld, alle vrijheid om te gaan en staan waar je wilt, niet de overlast van enorme menigtes of lange wachtrijen (meestal dan). Bier drinken tot in de vroege uurtjes, vliegeren op het strand, op blote voeten dansen in het zand, kunst vanuit andere perspectieven bekijken: Oerol is een feestje voor iedereen. Maandagmiddag zaten mijn vriendin en ik, samen met de groep van 15 mensen waar we ons bij schaarden, uitgeblust in de snelboot, terug naar het vasteland. Met rode wangen en neuzen van de zon en volledig voldaan, droomden we na over onze dagen en werd stilzwijgend besloten dat we volgend jaar 5 dagen gaan…

_ _ _

Oerol duurt nog tot en met 23 juni. Een festivalbandje kun je bij de boot in Harlingen of op meerdere plekken op Terschelling kopen voor € 22,-. Kaarten voor voorstellingen kun je online bestellen of op festivalterrein Westerkeyn. Kijk voor meer informatie op www.oerol.nl.