Ik vind dat het tijd wordt om niet meer te doen alsof mannen en vrouwen volledig gelijk zijn. Het is niet alleen een onwaarheid als je kijkt naar anatomische aspecten, ook qua karakter en interesses verschillen man en vrouw nu eenmaal veel van elkaar.

De kans dat een man beter kan klussen dan zijn vrouw, is aanzienlijk. De vaardigheid van de vrouw om meteen aan iemand te zien dat er iets mis is, is bij de man verder te zoeken. Dat Neelie Kroes klaagt over te weinig vrouwen in de IT-top vind ik een ultiem vertoon van naïviteit, waar een man waarschijnlijk nuchter en rationeel had kunnen stellen dat het gebrek aan topvrouwen in deze branche geen verrassing is.

We zijn niet hetzelfde.

We willen soms misschien hetzelfde, maar dat is iets anders. Wat een man wil en wat een vrouw wil, hoeft helemaal niet zoveel van elkaar te verschillen. Zo kreeg ik een cadeautje van de man, afgelopen week. Niet zomaar iets dat ingepakt op me stond te wachten, nee, ik werd meegenomen naar een klein winkeltje in een hoekje van het winkelcentrum. Thee, thee en nog eens thee. Naast de thermosbeker met theenetje (dat was het cadeau) mocht ik thee uitkiezen om erbij te drinken. Hele blikken liet ik aanslepen door het meisje achter de kassa, dat mij met engelengeduld de ene na de andere thee liet opsnuiven. Verrukt met mijn blikje Scarlet Cloud – een bijzondere witte thee – gaan we verder naar de volgende stop, waar de man een klein cadeautje voor zichzelf wil kopen.

Bij Edwards Pipes & Tobacco staan planken vol potten en blikken tabak. Uitgestald als kostbare Japanse theepotjes, hangen glanzende pijpen aan de muur. Op zoek naar de perfecte, pittige tabak, vraagt de man Edward om de ene soort na de andere. Edward laat hem met engelengeduld alle geuren opsnuiven, soms zelfs een tweede keer. Verrukt keert de man terug met een zakje African Queen – van de Engelse blend.

Want we lijken wel veel op elkaar, wij mannen en vrouwen.