Zes jongedames, één visie, een bungalowpark, een bos en een open haard. Net over de grens in het land van frietkotten. 48 uur brainstormen met als enige regel dat we mogen denken tot de maan. Hallo inspiratie, hallo briljante ideeën. Fijn dat jullie er zijn.
Het afgelopen weekend was ik in België. Samen met de rest van het bestuur van onze stichting Waar Ontwikkeling Werkt. We gaan ons derde jaar in en kneden succesvol een traditie: aan het einde van het jaar een weekend weg van het dagelijks leven om de strategie voor het komende jaar te bepalen. En 2013 wordt fantastisch, laat ik je dat alvast zeggen.
Van barbecue naar open haard
In oktober 2011, toen we plannen aan het smeden waren voor dit jaar, zocht de zomer ons nog even op. Ergens in Overijssel puften we bij 25 graden in onze korte rokjes en hemdjes zonder mouwen. We grilden paprika’s en hamburgers op de barbecue en lagen op een dekentje in de schaduw. De doelstellingen die we onszelf toen hebben gesteld qua naamsbekendheid zijn bijna allemaal ruimschoots behaald. Dit jaar was de setting een tikkeltje anders. Nog steeds zaten we buiten, maar nu onder een afdakje, te luisteren naar de plenzende regen. Onder een dekentje met vesten aan en sjaals om. Warme chocomelk in de hand en de open haard vol brandend hout. Dat ruikt zo lekker.
Ga tot de maan
Op vrijdagavond arriveerden we. Binnen tien minuten stonden de flessen wijn, toast en kaasjes op tafel. Je begrijpt dat het echte werk de dag erna begon. Een korte reflectie, knelpunten bespreken, succesfactoren benoemen, een klein klopje op de schouder dat we zoveel hebben weten te bereiken naast onze 40-urige werk- en studieweken. Hup naar de brainstorm. Een korte wandeling door het bos tegenover de bungalow, paddenstoelen gespot, kastanjes geraapt om te poffen en toen was het tijd. Notitieboekjes in de aanslag, onze creatieve geesten op scherp. Slechts 3 regels moesten we in acht nemen:
1.     Wees niet bang om iets te zeggen. Zeg alles wat er in je op komt, ook als je denkt dat het nergens op slaat.
2.     We gaan tot de maan. Alles kan, laat je niet terughouden door wat onrealistisch lijkt. Je weet nooit wat je tijdens dat proces bedenkt dat wel uit te voeren is.
3.     Geen ‘nee’ en geen ‘ja, maar’. Er zijn 100.000 excuses waarom nieuwe ideeën niet werken. Maar dan moet je wel eerst die ideeën hebben. Laat het los, bedenk.
We zijn niet opgehouden met denken tot we zondagavond afscheid namen. Van geitenwollen sokken tot wijnproeverijen, van kunst met kurk tot flashmobs. En nog verder dan dat. We zijn naar de maan gegaan en weer terug. Ik kan natuurlijk niet teveel verklappen, vanuit strategisch oogpunt zeg maar. Laat ik in ieder geval zeggen dat we er een nieuw werkwoord tegenaan gooien. Iets met WOW (van Waar Ontwikkeling Werkt).

Omdat het werkt
Deze methode van brainstormen is een stuk effectiever dan hij misschien lijkt – ik hoorde je denken, brainstormen met regels? Ja dus, het werkt. Misschien hielp het ook dat we in België waren, zonder wifi, zonder contact met de buitenwereld. Jezelf opsluiten met je creativiteit, ook dat werkt. En wat onze stichting betreft? Het komende jaar steunen we wederom drie projecten, in Ghana, Bolivia en Nepal. Met een toenemend bedrag en enorme betrokkenheid van de Vrienden van de stichting. Omdat het werkt.