24 zetels voor Wilders – de uitgesproken vijand van alles wat moslim is. Vierentwintig zetels. Dat zijn er twintig, plus vier.

In wat voor land leven we?

Geen land om trots op te zijn, dat heeft Rita Verdonk pijnlijk duidelijk gemaakt. Met opgeheven hoofd ten onder weliswaar, maar het moge geen verrassing zijn dat die trots niet tot de rest van Nederland is doorgedrongen.

Geen christelijk land meer, ook daar heeft trots niks aan kunnen veranderen. Met een bord voor zijn kop liep Balkenende de laatste weken rond; zichzelf voorhoudend dat er niks aan de hand was. Jezus hielp ook de blinden en ik denk dat Balkenende een stuk beter af is buiten de politieke leeuwenkooi, waar hij zich gewoon kan bezig houden met langspeelplaten en de leuke dingen in het leven.

Een groen land dan? Femke had mijn zegen, maar of dat leidt tot een regerende positie valt nog te bezien. Rood is het zeker niet. Een nieuw soort paars? PvdA, VVD en D66 die tot de conclusie komen dat hun punten ook in praktijk niet samengaan en er weer bestuurd wordt op een basis van halfslachtige compromissen en middenwegen waar niemand om gevraagd heeft? Daar hoop ik op.

24 zetels voor de PVV zou Nederland kunnen veranderen in een egoistisch, vlak denkend land. Het ondernemerschap, de handelsgeest, de kracht om culturen en landen samen te brengen of in ieder geval dichter bij elkaar verdwijnt. Een hele geloofsovertuiging letterlijk de deur uit en we zijn onderweg naar een bekrompen land dat niet anders kan dan onheil over zich afroepen. Overdreven? Misschien.

Want dit is wel een mooie kans om te zien hoe Wilders zijn zaken nou echt aan wil en kan pakken. Ik blijf benieuwd, in wat voor land leven we?