Na Googelen duurde het niet lang voordat ook YouTube in de volksmond als werkwoord werd opgenomen. ‘Anders moet je dat even Youtuben’, je kent het wel – je hebt het zelf vast ook wel eens gezegd. Voor sommige acties moet je gewoon nieuwe woorden bedenken.

Niks mis mee.

Zelf gebruik ik YouTube vooral voor muziek. Recent onderzoek wijst uit dat steeds meer mensen tijd die ze eigenlijk aan iets anders zouden besteden, kwijt zijn aan youtuben. Televisie kijken bijvoorbeeld, of een tijdschrift lezen. 19% van Amerikaanse kijkers verliest tijd van werken of huiswerk doen, 9% telefoneert zelfs minder door YouTube.

Tsja.

YouTube ziet zichzelf bij uitstek als de plek om wereldwijd originele video’s te bekijken en te delen via internet: “Iedereen kan video’s bekijken op YouTube. Mensen kunnen huidige gebeurtenissen uit eerste hand bekijken, video’s zoeken die verband houden met hun hobby’s of interesses, en op zoek gaan naar eigenzinnig of ongewoon materiaal.

Tijdens een zomerkamp waar ik ieder jaar als vrijwilliger begeleider bij ben, werd een jongen aan een stoel vastgebonden. Touw om zijn benen en middel, om de stoelpoten en rugleuning. Verderop stond zijn vriendje met het eindje van het touw in zijn handen en liep door totdat de stoel omviel en enkele meters over de grond had gesleept. De begeleiding vond de vastgebonden jongen liggend op de tafel, overstuur en trillend van top tot teen. ‘Vette Jackass!’ lachte zijn vriendje, dertien jaar oud. ‘Waar is dat op?’ vroeg een kleiner kind, van zeven. ‘Op YouTube’, kwam het antwoord.

Meneer YouTube zal er niet blij mee zijn, maar ongewoon is het wel. En inderdaad te zien voor iedereen.