Naar de film gaan is altijd leuk. Een openluchtbioscoop is nog iets leuker. Maar een film op het witte doek kijken in de openlucht, mét uitzicht op de Grote Markt? Dat is ronduit bijzonder.

Blog voor Uitburo Groningen

Vera en ForumImages hebben de handen ineen geslagen en een combinatie gemaakt van originele films, openluchtbioscoop, ruime horeca- en evenementenervaring en een unieke locatie in Groningen: Zienemarkt was geboren. Afgelopen vrijdag werd alweer de tweede editie georganiseerd en was de voorstelling, net als de eerste keer, compleet uitverkocht.

Dekentjes en grote kussens
Naast de bouw- en constructieplekken die we inmiddels gewend zijn op de Grote Markt, pronkt een groot wit scherm bovenop het dak van het VVV-kantoor. Als ik binnen kom wandelen, worden er alvast dekentjes uitgedeeld – want de zomerse temperaturen hebben Nederland ook in juli nog niet bereikt. De organisatie is voorbereid: er zijn meer dekens dan mensen, dus niemand hoeft het koud te krijgen. Plastic stoelen staan opgesteld in rijen en op de trappen liggen grote kussens. Zoek een plekje, we gaan zo beginnen!

Tropisch eilandje
Al vanaf een afstandje zie je de kleurrijke lichtjes die de locatie van Zienemarkt sieren. Eenmaal boven zijn er ook papieren zakken met waxinelichtjes en de kussens zijn vrolijk oranje en blauw. Eigenlijk voelt het een beetje alsof je op een tropisch privé-eilandje zit, boven de rest van Groningen. Naast het scherm rijzen de panden van het Grand Theatre en de Drie Gezusters op. Aan de bar kun je een goed getapt biertje halen, wat ik uiteraard doe. Mensen trekken een trui aan en draperen het kleedje over hun schoot. Dan begint de film en de langsrijdende bus op links en de eerste luidruchtige bezoekers van het nachtleven op rechts vervagen langzaam.

Your Sister’s Sister
Zoals het een waar filmevenement betaamt, starten we met een korte film. Een animatie, How Dave and Emma got pregnant. Een zwarte film, al waren de animaties in kleur, wat vooral veel gegniffel oproept. Bij mij in ieder geval. De hoofdfilm van de avond is Your Sister’s Sister, een verhaal over twee zussen en een beste vriend, dat zich afspeelt in een klein huisje in een bosachtige omgeving. Ik zou je er meer over kunnen vertellen, maar het is de moeite waard om hem gewoon nog eens te gaan zien. Voor een Hollywood-film is hij verbazingwekkend nuchter, met sterke dialogen, een bijna documentaire-achtige filmstijl en een natuurlijke sfeer.

Nog één drankje dan
Vanaf mijn plek op de trap word ik moeiteloos de film ingezogen, alleen bij vlagen afgeleid door de onaangename lucht die vanaf de bouwput op links onze kant op waait. Er klinkt wat gegiechel af en toe, er kraakt een chips zakje. Het is net een echte bioscoopzaal waar de muren van om zijn gevallen. Na afloop wordt er enthousiast geklapt en de barman neemt zijn plek weer in achter de tap. Er is voldoende tijd om nog even wat te drinken en na te praten over de film. Of natuurlijk om nog even van je 360˚ uitzicht te genieten. Ik koos voor alle drie. Hoe vaak sta je nou op een met gekleurde lampjes versierd dak van het VVV-kantoor?

2 augustus: Matthew McConaughey
Dan begint het afbouwen; de stoelen worden opgeklapt en via een treintje van mensen weer naar beneden gebracht. De meeste bezoekers hebben bij het inleveren netjes hun dekentje opgevouwen en daarvan worden pakketten gemaakt. De bar wordt afgebroken, het scherm naar beneden gehaald en de waxinelichtjes uitgeblazen. Op vrijdag 2 augustus staat de volgende film op de planning: Mud, met Matthew McConaughey in de hoofdrol. Ook wordt er nog mooier weer verwacht. Ik ben er alweer klaar voor. Kom je langs?