De ecologische voetafdruk. Je kan hem niet gemist hebben. We kunnen nu berekenen hoeveel aardbollen er nodig zijn als iedereen onze individuele leefstijl zou hanteren – om vervolgens verschrikt een hand voor de mond te slaan en plechtig te zweren dat we voortaan een minuut minder onder de douche zullen staan.

Duurzaamheid bestaat niet
Eerder schreef ik over duurzaamheid en vervolgens schreef ik daar, naar aanleiding van de vele reacties, nog een keer over. Mijn punt was dat duurzaamheid niet bestaat. Bij het noemen van de ecologische voetafdruk (en dan met name het verkleinen daarvan) begint het nu weer een tikkeltje te kriebelen. We roepen van alles, maar echte verandering vraagt toewijding. En dan moet je ook nog heel goed bedenken waar je het voor doet. Mijn collega F. is in het kader van een master class ‘Verbeter de Wereld’ bezig met The Footprint Challenge. Vanaf januari 40 dagen lang pogen je ecologische voetafdruk wat minder diep te maken.

Ik heb me voor deze uitdaging aangemeld.

Lang, warm douchen
Als tip kreeg ik dat ik minder vlees moest eten. Meer biologische groente en biologisch fruit. Minder gas verbruiken. Nu ik net de tajine heb ontdekt, is dat laatste de grootste uitdaging. Plus het feit dat het buiten vriest en lang, warm douchen een mens dan goed doet. Maar ik heb wat over voor de natuur. Mijn kriebels onderdruk ik, omdat ik met The Footprint Challenge kies voor duurzaamheid van de natuur. Niet voor dieren, niet voor mensen, puur mijn gebruik van wat Moeder Aarde ons gratis en voor niets schenkt een beetje matigen.

Milieubewust
Ik vertel mijn vrienden hierover. Eigenlijk ben ik wel blij dat ik iets heb gevonden dat duurzaamheid meer tastbaar maakt en een beroep doet op de eigen verantwoordelijkheid. Het is duidelijk wat ik kan doen en waarom en niemand wekt zich de illusie dat je daarmee de hele wereld beter maakt. Daar sta ik achter. Mijn vrienden zijn allemaal nogal milieubewust. Hun reactie als ik ze hierover vertel is dan ook dat ze voor hun gevoel al alles doen wat ze kunnen om hun voetafdruk niet groter te laten zijn dan die van een zes weken oude baby. Ze eten weinig vlees, stappen op de fiets in plaats van in de auto en trekken een extra trui aan als het binnen fris wordt.

Bewustwording
Was iedereen maar zo, denk ik even. Dan roep ik mezelf tot de orde en vraag me hardop af of er niet altijd meer gedaan kan worden. En dat zo’n Challenge ook juist leuk is voor mensen die er al actief mee bezig zijn. Maar ik snap ze wel. Laat het anderen maar doen, mensen die meer dan 1 aardbol nodig hebben om hun leefwijze te onderhouden. Die kunnen echt het verschil maken. Mijn cynisme tegenover de duurzaamheidskwestie is wat afgenomen. Bewustwording is een hele stap, net als dat matigen de helft van de oplossing is. Welke kant je dan ook op gaat: je weet dat jij hebt gedaan wat je kon.

40 dagen aanpassing: de tijd die een mens nodig heeft om veranderingen te aanvaarden als nieuwe rituelen. Aanmelden kan nog. In het kader van goede voornemens wellicht leuk om te doen. En een mooie uitdaging voor jezelf. Ik heb alvast wat extra truien gekocht – tweedehands. Fijne Challenge allemaal.